Leidse Hooidagen 2022 

10e editie!

Dit jaar moet je er echt bij zijn: De Leidse Hooidagen in een speciale editie.

Het leukste natuurfeest voor de hele familie  bestaat namelijk 10 jaar en dat gaan we vieren! Naast favoriete activiteiten als de slootsafari en pijl en boog maken, kun je dit jaar dus een extra feestelijk programma verwachten. 

Zo kun je luisteren naar vuurverhalen bij een echt kampvuur en het waterleven ontdekken in een doorzichtige kano. Ook vinden dit jaar de Hooi Spelen plaats met activiteiten als de hooi-glijbaan, bouwen met bamboe en een touwtrekwedstrijd voor de hele familie.

Programma

Op het programma staat dit jaar onder andere:

  • De Hooi Spelen: Bouw met bamboe, roets van de hooiglijbaan of kom touwtrekken met het hele gezin.
  • Vuurverhalen: Neem plaats rond het vuur, spits je oren en luister naar spannende natuurverhalen.
  • Ga op slootsafari en ontdek het onderweraterleven.
  • Maak je eigen ketting van hout.
  • Stel al je vragen aan de duinwachter, ontdek dierensporen en duin-natuur.
  • Bak een zelfgemaakt broodje op een vlammend vuurtje en ontdek hoe lekker dat is.
  • Doe mee aan een echt citizen science project over wilde planten.
  • Bzzzz… neem een kijkje bij de imker en proef de heerlijkste honing.
  • Stap in de doorzichtige kano en ontdek het onderwaterleven.
  • Maak van een zelf afgezaagde wilgentak je eigen pijl en boog.
  •  Bezoek de Buitenkeuken: Pluk je eigen kruidenthee en proef heerlijke sappen.
  • Onderzoek een uilenbal en ontdek wat de uil op zijn menu had staan.

Praktische info

Wanneer: Donderdag 18 t/m zondag 21 augustus 2022, 10.00 – 16.00 uur
Waar: Polderpark Cronesteyn, Leiden. Het startpunt bevindt zich aan het eind van het Polderpad.
Prijs: € 6,00 per persoon, kinderen tot 2 jaar gratis
Groepskorting vanaf 10 personen: € 5,00 per persoon

Parkeertips
We raden je sterk aan om de fiets te pakken, want dan kun je bij het evenement parkeren.
Kom je toch met de auto, reken dan op 1,5 km lopen tot aan het evenement. Bekijk hier de 
parkeertips.

Openbaar vervoer

Kom met de trein of bus naar Station Leiden Lammenschans (11 minuten lopen), neem bus 45 naar de halte Cronesteinflat (15 min lopen).

Fietstip
Vanaf de verschillende parkeerterreinen kun je gemakkelijk fietsen naar Polderpark Cronesteyn. Ook zijn er meerdere mooie fietsroutes die langs het park lopen.

Reviews en interviews

Wat was het een leuke dag! De kinderen vonden het uilenballen uitpluizen heel interessant! Het zelf vuur maken en pijl en boog maken vonden ze heel gaaf om te doen. De pijl en boog omdat ze daarna gelijk konden oefenen:-) en het vuur maken was natuurlijk vooral echt de kick als het lukte!

Juist de verschillende activiteiten in de natuur die kinderen niet dagelijks doen maken de Hooidagen interessant, uitdagend en zeer de moeite waard om heen te gaan.

Anja Lourens, bezoeker Leidse Hooitocht 2021
Op de Hooidagen krijgen zowel kinderen als ouders de kans om laagdrempelig en veilig van alles uit te proberen in de buitenlucht en te ervaren dat er veel te ontdekken valt in de natuur vlakbij huis. 
André Biemans, vrijwilliger van het eerste uur
Ik vind het belangrijk om kinderen en hun ouders de gelegenheid te bieden in de natuur te zijn en er leuke dingen te doen. Bijvoorbeeld sloot vissen of een bloemenschilderijtje maken. Het is mooi om te zien hoe gefascineerd kinderen hiermee bezig kunnen zijn.

De natuur is overal dichtbij, er valt veel te ontdekken en te ervaren en er is weinig voor nodig om een fijne tijd in de natuur te hebben. De Leidse Hooidagen inspireren hiertoe!

Gerda van Wingerden – vrijwilliger sinds 2018

Tijdens de Hooidagen kunnen kinderen met hun ouders zoveel verschillende activiteiten en dus ook ervaringen opdoen: Van een snoepje maken van brandnetel tot een broodje bakken op een houtvuurtje. Juist deze afwisseling in de natuur maakt het zo leuk. Zo’n dag in de natuur gun ik iedereen!

Marlieke Spijker – vrijwilliger sinds 2015

  1. Hoeveel jaar ben je al betrokken bij de Leidse Hooidagen?
  2. Ik dacht eerst al vanaf het begin, dus vanaf 2012(?), maar mijn oudste foto’s daarvan zijn van 2014, dus mogelijk heb ik de 1e en misschien 2de versie niet meegemaakt als aanbieder…
  1. Wat heb je als vrijwilliger allemaal gedaan tijdens de Hooidagen?

Eigenlijk alleen begeleiden van de slootsafari, maar in 2014 heb ik alleen foto’s gemaakt (dacht ik) want toen werd slootsafari (en andere onderdelen) vooral nog begeleid door medewerkers van Zuid-Hollands Landschap.

  1. Waarom vind je het leuk of belangrijk om hier een bijdrage aan te leveren?

Er zijn zoveel mensen, kinderen én hun ouders, die niet beseffen wat er allemaal leeft in hun eigen omgeving, zeker als het gaat om onderwaterleven. Het is heel leuk en stimulerend om te zien hoe mensen reageren (gewoonlijk positief) op wat ze gevangen hebben. Natuurlijk zijn de deelnemers eigenlijk altijd mensen die al een positieve houding hebben of op z’n minst open staan voor onderzoeken en zelf uitproberen en die hun kinderen ook stimuleren. Maar voor mij is het fijn dat ik zo alleen met de “goede mensen” (die met de open houding) om hoef te gaan, i.p.v. te trekken aan mensen die hun neus ervoor ophalen. Het geeft mij een goed gevoel dat mensen toch altijd weer (prettig) verbaasd staan over het leven in de sloot en toch ook het belang inzien van biodiversiteit en relatief gezond water. Daarnaast vind ik het zelf leuk om te zien wat deelnemers boven water halen aan waterdieren.

  1. Waarom zou je als kind en ouder een bezoek moeten brengen aan de Hooidagen?

Je krijgt dan de kans om laagdrempelig en relatief veilig van alles uit te proberen dat leuk is om te doen in de natuur, te ervaren dat er veel te genieten is in de natuur vlakbij, iets dat gezinnen en kinderen vroeger (“toen alles beter was”) veel makkelijker zelf deden maar waar ze nu blijkbaar tegenaan hikken of waar ze drempels zien. Dingen als buiten spelen (verder dan je eigen straat) en picknicken zijn niet meer vanzelfsprekend maar blijken nog steeds leuk te zijn. Op de Hooidagen doe je dus ook inspiratie op voor een gezondere en leukere leefstijl. En je ontdekt dat je nooit te oud bent om mee te doen aan speelse, ontdekkende activiteiten buiten en dat je met je kinderen een goed excuus hebt daarvoor.

1.Hoeveel jaar ben je al betrokken bij de Leidse Hooidagen?

Ik ben ( bij mijn beste weten) nu 4 jaar betrokken bij de Hooidagen.

  1. Wat heb je als vrijwilliger allemaal gedaan tijdens de Hooidagen?

Als vrijwilliger heb ik geholpen met armbandjes vilten, schilderijtjes maken met  bloemblaadjes & bladeren en bij de entree en als vliegende keep.

  1. Waarom vind je het leuk of belangrijk om hier een bijdrage aan te leveren?

Ik vind het belangrijk om kinderen en hun ouders de gelegenheid te bieden in de natuur te zijn. Kinderen hollen soms over het gras net als koeien die in de lente voor het eerst naar buiten mogen. En verder vind ik het zinvol dat de Hooidagen aan zowel ouders en kinderen mogelijkheden aanreiken hoe je in en met de natuur bezig kan zijn, zoals bijv. het slootje vissen. Voor de ouders kan het ook inspirerend zijn om te ervaren hoe hun kinderen opgaan in een natuuractiviteit, bijv. hoe ze met volle aandacht met hun bloemenschilderijtje bezig zijn en hoeveel plezier ze erin hebben. Hoe gefascineerd ze zijn door de beestjes die in het water leven enz. Zelf vind ik het boeiend en leuk om te ervaren hoe ouders en kinderen met elkaar omgaan en dat ik als begeleider van de activiteit leuke contacten met hen heb.  

4.Waarom zou je als kind en ouder een bezoek moeten brengen aan de Hooidagen?

 

Het is fijn als ouders en kinderen de ervaring hebben dat in de natuur zijn en iets met elkaar doén aantrekkelijk is voor alle gezinsleden. En dat kinderen ervaren dat iets doén hun een gevoel van zelfvertrouwen geeft: ‘kijk eens, mam en pap, dit heb ik gemaakt’. Voor mij altijd leuk om te zien hoe blij ze ermee zijn. De natuur is overal dichtbij, er valt veel te ontdekken en te ervaren en er is weinig voor nodig om een fijne tijd in de natuur te hebben. De Leidse Hooidagen inspireren hiertoe!

  1. Hoeveel jaar ben je al betrokken bij de Leidse Hooidagen?

Ik ben denk ik al 7 jaar betrokken bij de Hooidagen.

2. Wat heb je als vrijwilliger allemaal gedaan tijdens de Hooidagen?

pizzaatje maken, broodje bakken, pijl en boog maken, vuur maken, kinderen helpen met een theezakje vullen met kruiden bij de Vereniging Leidse Schooltuinen, courgette bakken, slootjessafari en dan ben ik vast nog e.e.a. vergeten

3. Waarom vind je het leuk of belangrijk om hier een bijdrage aan te leveren?

Ik merk dat kinderen (en hun ouders ook!) zoveel voor mij heel simpele en logische dingen niet meer weten. Dan is zo’n dag waar van alles georganiseerd wordt makkelijk om naartoe te gaan. Je hoopt dan dat ouders dat later ook voortzetten en nog eens zelf zoiets met hun kinderen gaan doen. Juist de afwisseling tussen dingen die je heel makkelijk zelf kan doen (b.v. snoepje van brandnetel maken) en dingen die iets ingewikkelder zijn (broodje bakken op een houtvuurtje) vind ik zo leuk. Het is altijd gezellig, ook met de vrijwilligers onderling.

4. Waarom zou je als kind en ouder een bezoek moeten brengen aan de Hooidagen?

Ik geniet zelf enorm van de natuur en wat je daar allemaal kan doen en beleven. Dat gun ik iedereen!

Partners

Dank aan alle betrokken partners die deze 10e editie mogelijk maken:

Gemeente Leiden, Leiden 2022 en Fonds 1818

De Bijkerij, Dunea, Hortus Botanicus Leiden, De Haardstee, Hoveniersbedrijf Frans Jansen, Incluzio Leiden, IVN Leidse regio, Kidsproof, Natuur om de Hoek, de Randfiguren en Vereniging Leidse Schooltuinen.

 Heb je een vraag?